Ολοκλήρωση 1ου Θερινού Σχολείου «Φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές και τεχνικά έργα» του ΕΑΠ

Θερινό Σχολείο για μαθητές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας
17 Ιουλίου, 2019
3ο Πανελλήνιο Συνέδριο MoodleMoot
4 Οκτωβρίου, 2019

Ολοκλήρωση 1ου Θερινού Σχολείου «Φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές και τεχνικά έργα» του ΕΑΠ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο e-learning Θερινό Σχολείο «Φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές και τεχνικά έργα» (https://eeyem.eap.gr/ndss2019) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, συνολικής διάρκειας τριών εβδομάδων (8-28 Ιουλίου 2019). Το Θερινό Σχολείο παρακολούθησε πλήθος επιστημόνων και μηχανικών διαφόρων ειδικοτήτων, πολλοί εξ αυτών προερχόμενοι από Υπηρεσίες όπως Περιφέρειες, Δήμοι, Ερυθρός Σταυρός, Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, κ.α. Στο Θερινό Σχολείο δίδαξαν Καθηγητές ή Σύμβουλοι-Καθηγητές Πανεπιστημίου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών του Προγράμματος “Διαχείριση Τεχνικών Έργων” και Επιστ. Υπεύθυνος του Θερινού Σχολείου, Καθηγητής ΕΑΠ κ. Γεώργιος Χατζηγεωργίου τόνισε με την λήξη του Θερινού Σχολείου:

“Λαμβάνοντας το γεγονός ότι «όλοι οι άνθρωποι από τη φύση τους επιθυμούν τη γνώση» (Αριστοτέλης, Μεταφυσικά/Βιβλίο Α, 980α), δόθηκε η δυνατότητα σε 114 επιστήμονες και μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων να εκπαιδευτούν στο αντικείμενο των φυσικών και ανθρωπογενών κινδύνων και πιο συγκεκριμένα:

α) στους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής τους

β) στο σχεδιασμό που αφορά στους τρόπους πρόληψής τους.

γ) στις πλέον πρόσφατες τάσεις που αφορούν επιστημονικά και κοινωνικά σημαντικά ζητήματα σχετικά με τους κινδύνους αυτούς.

Κατά τη διάρκεια του Θερινού Σχολείου συνέβησαν, εκτός άλλων, δύο σημαντικές περιπώσεις φυσικών καταστροφών στη χώρα μας: τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Χαλκιδική της 10η Ιουλίου 2019 με απολογισμό 7 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες καθώς και η ισχυρή σεισμική δόνηση στη Δυτική Αττική της 19ης Ιουλίου 2019 με σημαντικές υλικές ζημιές. Έτσι, είναι φανερό το γεγονός ότι οι φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές είναι αναπόφευκτες αλλά η διαχείρισή τους πριν, κατά τη διάρκεια και αφού αυτές συμβούν είναι η πλέον σημαντική παράμετρος για τον μετριασμό των συνεπειών τους”.