8ο Συνέδριο της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, ΙCODL 2015 – Πρακτικά

8ο Συνέδριο της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, ΙCODL 2015 - Πρακτικά


Το συνέδριο της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, ICODL (International Conference in Open and Distance Learning), έχει διεθνή απήχηση και  δίνει την ευκαιρία κάθε δύο χρόνια σε δεκάδες επιστήμονες, ερευνητές και φοιτητές να συμμετέχουν σ’ έναν ενδιαφέροντα επιστημονικό διάλογο, ανακοινώνοντας και παρακολουθώντας επιστημονικές εργασίες, καλές πρακτικές και προτάσεις που αφορούν στο επιστημονικό πεδίο της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως εκπαίδευσης, των παιδαγωγικών, των ΤΠΕ στην εκπαίδευση κτλ.

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση δημοσιεύουμε τα πρακτικά του 8ου Συνέδριου της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, ΙCODL 2015,  με θέμα: «Καινοτομία και Έρευνα στην Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα 7 και 8 Νοεμβρίου 2015, στις εγκαταστάσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση του συνεδρίου αξίζει να σημειώσουμε ότι στο ICODL 2015, υπήρξαν 3 ξεχωριστοί καλεσμένοι κεντρικοί ομιλητές (Κeynote speakers) που τίμησαν το συνέδριο με τις εισηγήσεις τους. Συγκεκριμένα, κεντρικοί ομιλητές ήταν η Diana Laurillard,  καθηγήτρια στο London Knowledge Lab, UCL Institute of Education, University of London, η Αlex Kendal, καθηγήτρια και διευθύντρια του Centre for the Study of Practice and Culture in Education (CSPACE)  και η Μαρία Νικολακάκη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Οι εγγεγραμμένοι στο συνέδριο ξεπέρασαν τους 300, ενώ ανακοινώθηκαν συνολικά 87 εργασίες, μετά από κρίση από τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν 57 εργασίες που εντάσσονται στο Α΄ μέρος και βρίσκονται στους πρώτους 3 τόμους και 20 εργασίες στο Β΄ μέρος που αποτελούν τον 4ο τόμο. Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι μια σημαντική ιδιαιτερότητα του συνεδρίου είναι ότι δίνει τη δυνατότητα να παρουσιαστούν δυο ειδών εργασίες. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται επιστημονικές δημοσιεύσεις, έρευνες, θεωρητικά άρθρα που ανήκουν στο Α΄ μέρος (Section A) και εφαρμογές, προτάσεις, καλές πρακτικές, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, θέματα για διάλογο και προβληματισμό που ανήκουν στο Β΄ μέρος (Section B).

Εκτός από τις επιστημονικές ανακοινώσεις, στο 8o ΙCODL, πραγματοποιήθηκαν 3 εργαστήρια και για πρώτη φορά στην Ελλάδα συνάντηση σε ένα πάνελ των επιστημονικών εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών περιοδικών, στην οποία συμμετείχαν με εκπροσώπους 6 περιοδικά,  ενώ 1 έστειλε γραπτή ανακοίνωση. Το πάνελ αυτό άνοιξε έναν πολύ ενδιαφέροντα διάλογο για τη χαρτογράφηση του χώρου των επιστημονικών παιδαγωγικών και εκπαιδευτικών περιοδικών.

Μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή δραστηριότητα του συνεδρίου ICODL, που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά, (η πρώτη ήταν στο 7ο ICODL) ήταν οι βραβεύσεις, ανθρώπων, οργανισμών και ανεξάρτητων φορέων με ξεχωριστή δράση και παρουσία σε συγκεκριμένους τομείς της επιστήμης και της κοινωνίας. Συγκεκριμένα βραβεύτηκαν οι:

  • η αείμνηστη Μαρία Πίνιου-Καλλή, για τον αγώνα της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα για τη συνεισφορά της στο Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων (Η Μαρία Πίνιου-Καλλή το 2003 είχε προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης)
  • το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, για τον ενεργό ρόλο του στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων, ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, γενικότερα για τη συνολική προσφορά του στον αγώνα κατά του κοινωνικού και του εκπαιδευτικού αποκλεισμού http://www.ksm.gr/about/
  • το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, για την προσφορά του στην επιστήμη της αγωγής/εκπαίδευσης και ιδιαίτερα στην προώθηση εναλλακτικών μορφών εκπαίδευσης που ενθαρρύνουν την ένταξη, ενσωμάτωση και κριτική αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων στην καθημερινή εκπαιδευτική πρακτική, αλλά και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών http://www.greeklanguage.gr/node/15

Το 8ο συνέδριο ολοκληρώνεται με την έκδοση των πρακτικών που έρχονται να προστεθούν στα πρακτικά των προηγούμενων 7 συνεδρίων και να δημιουργήσουν μια επιστημονική δεξαμενή που ξεπερνά τις 11.000 σελίδες και αποτελεί μια σημαντική πηγή για τους επιστήμονες του χώρου, αποδεικνύοντας τον πλούτο των ερευνητικών δεδομένων της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης.

Η επιτυχημένη ολοκλήρωση του συνεδρίου βασίστηκε στη δυναμική και την εργατικότητα όλων των συντελεστών που εργάστηκαν γι’ αυτό. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους εισηγητές, τους συμμετέχοντες του συνεδρίου, καθώς και τα μέλη της Συντονιστικής, Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής που συνεισέφεραν με πολλούς τρόπους στην ποιοτική διεξαγωγή του συνεδρίου. Ακόμη, ευχαριστούμε τους χορηγούς, αλλά πάνω απ’ όλα την Ελληνογερμανική Αγωγή για τη διάθεση των χώρων και την υποστήριξη του Συνεδρίου με πολλούς τρόπους. Όλοι αυτοί, και κυρίως οι συντελεστές, είναι αυτοί που συνθέτουν την επιτυχή διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Καλή μελέτη

Αντώνης Λιοναράκης                      Γκέλη Μανούσου

Ιστότοποι

Παρουσιάσεις συνεδρίου,  http://eeyem.eap.gr/icodl2015-presentations