Δελτίο Τύπου: Σεμινάριο ΕΠΟ20: Πώς να δικτυωθούμε με τις ψηφιακές πηγές

Σεμινάριο ΕΠΟ20: Πώς να δικτυωθούμε με τις ψηφιακές πηγές
Οκτώβριος 24, 2016
9ο Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση
Ιανουάριος 12, 2017

Δελτίο Τύπου: Σεμινάριο ΕΠΟ20: Πώς να δικτυωθούμε με τις ψηφιακές πηγές

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016 η Θεματική Ενότητα ΕΠΟ 20- Ιστορία των Τεχνών στην Ευρώπη, σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, διοργάνωσε στην Αθήνα (Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου) σεμινάριο με θέμα τη χρήση των ψηφιακών πηγών και των ανοικτών ψηφιακών αποθετηρίων για την έρευνα στην ιστορία της τέχνης.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισαν η καθηγήτρια Βασική Πετρίδου- συντονίστρια της ΕΠΟ 20 η οποία τόνισε τη σημασία των επιμορφωτικών σεμιναρίων στην εκπαιδευτική διαδικασία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου καθώς και ο καθηγητής Βύρων Καλδής, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Ακαδημαϊκός Διευθυντής Σπουδών του Π.Σ. ΕΠΟ. Ο κ. Καλδής τόνισε, μεταξύ άλλων, την αξία του προπτυχιακού προγράμματος «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» το οποίο έχοντας ως κεντρικό του στόχο την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης γύρω από μια σειρά ζητημάτων που προσδιορίζουν ιστορικά τον σχηματισμό της κοινής πολιτισμικής ευρωπαϊκής ταυτότητας, συμβάλλει καθοριστικά στην κατανόηση των προκλήσεων της σύγχρονης εποχής.

Η Άννυ Μάλαμα (ΣΕΠ/ΕΑΠ-ΕΠΟ 20, Δρ Ιστορίας της Τέχνης, Επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου) ξεκίνησε με μια σύντομη εισαγωγή στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες (Digital Humanities) και, στη συνέχεια, παρουσίασε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Europeana, τη συμμετοχή της Εθνικής Πινακοθήκης σε αυτό, καθώς και την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Εθνικής Πινακοθήκης – έναν πρωτοποριακό διαδικτυακό τόπο για τη βιβλιοθήκη της Εθνικής Πινακοθήκης.

Η Ευγενία Δρακοπούλου (ΣΕΠ/ΕΑΠ-ΕΠΟ 20, Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), στην εισήγησή της παρουσίασε Ψηφιακές πηγές για την ιστορία της τέχνης και το Google Cultural Institute.

Ακολούθως, η Μαρία Πάσχου (Υπεύθυνη Υπηρεσιών Επιστημονικής Πληροφόρησης, Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), παρουσίασε τις Ψηφιακές πηγές για την έρευνα στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες που αναπτύσσει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Τέλος, η Ευγενία Αλεξάκη, (ΣΕΠ/ΕΑΠ-ΕΠΟ 20, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης), αναφέρθηκε σε έγκριτες ψηφιακές πηγές για την ιστορία της τέχνης σχολιάζοντας το παράδειγμα της Heilbrunn Timeline of Art History τoυ Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης (Ν. Υόρκη) και της Khan Academy (smarthistory on Khan Academy).

 

Τα links του σεμιναρίου έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα της ΕΠΟ 20, ενώ σύντομα θα αναρτηθεί και η βιντεοσκοπημένη καταγραφή του σεμιναρίου.